Cât de important este și ce înseamnă să fim la curent cu NOUTĂȚILE în Dermopigmentare

Ma tot gandesc de cateva zile cum sa descriu ceea ce tocmai am experimentat si constientizat saptamana care a trecut in domeniul meu de acrivitate profesională. Adica in dermopigmentare.

Zilele trecute m-a contactat o fosta asistenta si cursanta de-a mea care dupa ce a facut cursul de dermopigmentare, nu a practicat decat extrem de putin. Pe vremea cand a făcut ea cursul pigmenții erau diferiti ca formula, la fel si tehnicile de lucru, cat si aparatele si acele. Sa ne intelegem, vorbesc de acum vreo 6 ani cred, nu mai mult.

Intrebarea ei era ce pigmenti ii recomand sa foloseasca pt micropigmentari, pt ca cei pe care ii stia ea nu se mai importă, si are nevoie de ajutor cu asta.

Și primul meu gand a fost, eu lucrez cu Icolor, si ti-i recomand. Dupa care a venit urmatorul gand. Pai Icolor pana acum avea doar gama organica, dar acum are si gama minerala. Si gandurile au continuat, pt ca au inceput sa se faca conexiuni. Asistenta mea nu lucra fire, ci doar pudrare, si probabil cererea ei in materie de servicii cerute de clienti, e mai mult pe ombre decat pudrare usoara. Pai pt aia nu merg anorganicii.
Sau… de fapt merg, dar conteaza cum lucreaza. Pai da, dar ea nu stie tehnica noua, si o sa lucreze probabil prea adanc, sau o să plaseze prea mult pigment in piele, si dupa clienta va avea de suferit…

Si apoi imi vine in gand: Aoleu, dar daca nu ii recomand eu pigmenti, ea sigur o sa caute pe net, si o sa aleaga ceva greșit, pt ca, mai ales pe facebook, distribuitorii isi promoveaza pigmentii cu reclama mincinoasa, sau ascund ce nu e ok cu pigmenții lor. Si daca alege de exemplu un brand organic nepotrivit, o sa bage probabil mult pigment in piele, probabil va aglomera pielea, si el o sa rămână mult si bine acolo, doar ca problema apare cand se greseste, sau cand clienta într-un an, 2, 3, isi schimba culoarea la par si isi doreste alta culoare, sau chiar forma, sau si mai rau, alta tehnica, cum ar fi un fir cu fir, plecand de la un ombre. Si surpriza e ca multi pigmenti, multe formule de pigmenti nu se sterg, ba mai mult, se innegresc si mai tare la laser, si cu solutie chimica dureaza o vesnicie sa iasa din piele, si cu risc de cicatrici…

… bun, deci ma gandesc ca nu pot sa o las in aer, si ii explic tot ce apuc prin mesaje, si in timp ce ii explicam ca ii recomand sa faca un curs de pigmentologie, si nu oricare, ci cel al lui Ana Maria Margineanu, colega mea, profesor la Start Academy, pt ca e singura din Romania, si poate chiar și la nivel international, care explica public toate informațiile complete despre pigmenți. Si imediat imi vine un alt gand. Pai eu dupa 15 ani de micropigmentare, eu nefacand research, ca Ana Maria, ci doar testand si lucrand, abia am reusit sa inteleg principiile pigmentologiei, si asta doar pt ca am raportat informatia teoretica la experientele mele din lucrul direct cu clienți, si pt ca am si testat si experimentat situații nenumarate, de la cele mai simple la cele mai dificile. Si pt ca foarte multe informatii au fost descoperite abia in ultimii 2 ani, si ponderea de tehnicieni care sa le cunoaște este extrem de mica.

La noi la scoala, elevii invata inca din cursul de baza pigmentologie, si învață tot ce au nevoie ca sa poata lucra cu orice marca de pigmenti de pe piata. Invata sa ii recunoasca dupa eticheta, dupa ingredienti, invata colorimetrie, matematica culorilor, si cum sa adapteze pigmentul la tehnica de lucru si la tipul de piele.

Elevii multor alte scoli de obicei învață sa lucreze doar cu un singur brand de produse, si daca acele produse isi inceteaza productia, raman in aer, si isi suna profesorul ca sa intrebe ce sa foloseasca pe mai departe. Adica depind de cineva sa ii ajute, in loc sa stie sa citeasca singuri eticheta, si sa faca alegerile pe cont propriu.

In alta ordine de idei, eu, la fel ca multi traineri vechi din bransa, am descoperit si invatat multe informatii din experienta noastra proprie, din scheletii noștri din dulap, cum imi place mie sa spun. Adica din greselile si experiențele noastre prin care am invatat ce sa facem si ce sa nu facem, si cum sa adaptam la nevoie.

Si imi dau seama, raportat de discuția pe care o aveam cu eleva, ca nu ii ajunge sa parcurgă doar cursul de pigmentologie. Imi vine sa ii recomand sa reia cursul de dermopigmentare de baza, ca sa isi actualizeze toate informatiile, pt ca la nivelul la care a ajuns industria, e singurul mod de a reuși.

Si dupa toata analiza asta din mintea mea, imi dau seama cat de mult m-a ajutat pe mine toata informația pe care o am de la prietena mea Ana Maria, care face research permanent pe toate gamele de pigmenți, si formule, si care zilnic se confrunta cu situații inedite in stergerea cu laser si e provocata permanent sa gaseasca protocoale de lucru pentru a rezolva cele mai dificile cazuri de alergii si nu numai. Ca idee, Ana Maria are un curs de pigmentologie foarte complex si complet pe care il recomand tuturor elevilor dar si celor care deja lucreaza, indiferent ca o fac de mult sau de putin timp. Eu am invatat extrem de multe din el chiar si acum dupa 15 ani de dermopigmentare, dupa cum am spus. M-a ajutat sa fac niste legaturi intre niste informatii cu care ma confruntam de ceva vreme si dupa ce am înțeles niste detalii, niste amanunte de informatie, s-au legat toate piesele, ca si cum toata cariera mea a fost un puzzle la care construiam vesnic, si acum am gasit ultima piesa si s-a întregit.

Si mi-a venit un impuls extrem de puternic de a face un material, cel de față, in care sa vorbesc despre cat de important este sa fim la curent cu toate informatiile din domeniu, lucru care e valabil in orice domeniu nu doar in dermopigmentare. Si cat de important este sa ne adaptam, si sa fim curiosi permanent sa invatam si mai mult, sa stim mai mult, sa intelegem, si sa ne corectam permanent, sa nu ne fie rusine sa recunoastem cand nu stim, si sa ne deschidem la a invata.

Si acum, fara legatura cu faptul ca eu sunt nationalista, e important sa intelegem un aspect. Unul care activeaza in Asia, sau in America, va oferi informație adaptata la zona, mediu, tipul de piele, si la culoarea, fototipul oamenilor ce traiesc acolo.
Pt noi, romanii din Romania, e important sa stim sa lucram preponderent pe romance.

Noi romanii suntem caucazieni, cu tenul preponderent gras pe zona de lucru, piele mai albicioasa, si diferita ca grosime si textura decat asiaticii, sau alte nationalitati. Si da, e bine sa stim particularitatile tuturor tipuri de piele, insa e imperativ sa intelegem ca expertiza unui profesor se creaza din ce situatii intalneste cel mai des.
Ca o paranteza, eu urmaresc o specialistă din SUA, care lucreaza 99% buze, si care foloseste doar tusuri pt tatuaj corporal pt micropigmentare. O urmaresc pt tehnica ei de lucru, insa daca s-ar lucra la noi in Romania, cu astfel de produse,( bine sunt care lucreaza, chiar daca nici legal macar nu e voie), deci daca s-ar lucra pe romance, la majoritatea pielea dupa vindecare ar arata foarte încărcată, îngroșată, si dehidratata. Adica un aspect total nepotrivit. Cu toate astea, acolo in America, rezultatele ei sunt extrem de naturale, si transparente. Si un elev care abia înțelege principiile ar putea zice, a pai eu de la tipa aia vreau sa invat, pt ca e buna, uite ce rezultate are. Pai da, dar le are pe alt tip de piele, decat vei lucra tu aici!

Concluzia materialului meu este ca este foarte important pentru orice specialist, la orice nivel se afla, sa fie la curent cu tot ce e mai nou, si cu tot de altfel, nu doar cu ce i se impinge in fata in materie de produse. Nu luati totul de-a gata, cu ochii inchisi. Fiti curiosi si dezvoltati in voi bucuria de a creste, de a invata, de a invata atat din experienta proprie, cat si de a invata de la altii facand permenent cursuri si specializari, chiar daca cateodata pare ca le stim pe toate. Intotdeauna va fi ceva nou de descoperit, un detaliu care va face click si va face lumina.

Cam atat am avut de povestit azi.
Mai vorbim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copyright © 2008-2023 Roxana Dumitru, Bucuresti - Romania