Parul meu… creț?

Toata viata mi-am dorit parul creț.

Se spune că să ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să se îndeplinească.  Ei bine ghici ce !? La mine chiar s-a îndeplinit!

Povestea mea este cam așa.

Ca și copil, și apoi în adolescență, până spre 17 ani, am avut parul ondulat, și chiar buclat. Pe vremea aceea nu existau difuzoare, foen de nu știu care, și chiar daca existau, eu nu aveam. Ca să îmi fac părul ondulat, îl uscam la aragaz. Da, ați citit bine, la aragaz. Cum? Păi aprindeam un foc dinspre marginea aragazului, îl lăsam cu flacăra cât se putea de mică,  mă urcam în picioare pe un scaun lângă aragaz, și lăsam capul în jos peste flacăra aprinsă, ca și cum ar fi fost acolo un foen cu difuzor. Băgăm mâna la rădăcină, scuturam puțin părul ca să intre căldura printre șuvițe, și apoi îl strângeam în pumni de la vârfuri spre rădăcină. Și tot asa până se usca. Aux naturel

De spălat îl spălm cu ce apucam. Săpunul de casă  era horror. Nu stiu cine îl lăuda, și cu ce scop, dar pt mine era groaznic. Îmi usca părul foarte tare și abia îl descurcam după. Mă spălam cu șampon de urzică (era cel mai ușor de găsit), făceam tratamentul de la Gerovital, ăla cu gaz, pe care abia dacă aveam cu ce sa îl scot din păr. Șamponam părul de 5 ori, cred, ca să reușesc să îl curăț cât de cât.
Clăteam cu ceai de frunze de nucă, de urzică,  sau de mușețel.  Ce balsam, ce tratamente extravagante. Totul era cat mai natural.

La 15 ani am descoperit permanentul de par. Îmi doream să nu mai stau tot timpul să îmi usuc părul în chinuri, și m-am gândit că un permanent o să fie perfect. Mama prietenei mele cea mai bună a fost de acord sa mă ajute. A ieșit.  Și a rezistat vreo lună. După care s-a transformat într-o mătură (clasic). Ba mai mult, la câteva luni după am descoperit vopseaua de par. Blond din comerț. Eram în cantonament (momentul perfect ca să fac tot ce mă tăia capul) și m-am vopsit singură. Noroc că nu mi-a căzut tot parul. Bine, oricum, destul de repede dupa, m-am tuns scurt. Eram într-o perioadă rebelă. Tot în cantonament m-am tuns. Săracul tata, cred ca îi era frica să mă mai lase, că tot timpul veneam cu părul altfel.

Oricum. Ușor ușor părul meu a devenit cobai pt multe experimente, atât de culoare, cât și tunsori. Viața mea în saloane de înfrumusețare a început la 17 ani, deci am avut suficient timp să testez atat eu, cât și colegii din coafor, tot ce se putea pe părul meu.

Odată cu trecerea timpului am uitat că părul meu a fost vreodată ondulat natural. Textura după spălat era ca de păr ars. Eu știam că e ceva ondulat la baza, dar toata lumea îmi spunea că e doar ars, că e creponat de la blondul la care eu nu am vrut sa renunț niciodată.

Pot spune că toată viața am tânjit după păr creț. 90% din timp mă coafam pe ondulat, creț, creponat, waves, etc. Nu mi-a plăcut niciodată părul drept. Am părul rar, dintotdeauna a fost așa, fir subțire, deshidratat, cu deficit de proteină, de culoare blond nisipiu la bază (deci un blond mai închis), care se deschide foarte ușor la orice tip de vopsea.

Toate pana acum câteva luni. In septembrie 2021, deci de 4 luni încoace, am fost primita în grupul de Facebook https://www.facebook.com/groups/336783490061889/?ref=share
Mi-a dat add o colegă, în urma cu un an. Cel mai probabil nu a crezut nimeni că sunt creată, și nu m-au primit, până la un moment dat, când m-am trezit că primesc accept. Yeey! Acela a fost momentul de răscruce în relația mea cu părul meu.

  • Am studiat mult informațiile de pe grup, am citit fișierele, am căutat produsele potrivite pentru tipul meu de păr. Am învățat să verific ce tip de bucla am, ce nivel de hidratare și de proteină are părul meu, cum să le verific, și cum să le echilibrez.
    Am schimbat toate produsele pe care le foloseam cu produse CG (dupa metoda Curly Girl), și am avut surpriza vieții mele. Părul meu a prins viață, și a redevenit ondulat.

 

Rutina mea constă în:

– 2 șamponări cu șampon Dr. Organics, aplicat doar la rădăcină, și masat bine. Nu spăl niciodată și lungimile cu primul șampon, se curăță oricum când se scurge șamponul la clătire.
– o șamponare cu șampon nuanțator pe toată lungimea părului, și la rădăcină
– mască Garnier Hair Food Banana + câteva picături proteină vegetală
– abia apoi pieptăn părul cu o perie specială care nu rupe, și apoi cu un pieptăn cu dinți rari, din lemn. Nu pieptăn niciodată pe uscat.
– la final, aplic puțin balsam Syoss curls în loc de leave-in
– iau surplusul de apă din păr cu prosopul, și după aplic gel Taft V12 (da, știu, e bărbătesc. Pt mine însă este perfect)
– usuc cu difuzorul clasic, la viteză maximă, și căldură mare, însă uscatul îl fac ținând difuzorul la distanță de aproximativ 10 cm de par (deci doar creez o aură de căldură în jurul capului) timp în care strâng părul în pumni de la varfuri spre rădăcină.  Practic am reinventat metoda mea de când eram copil, prin metode actuale.

De vopsit mă mai vopsesc o data la o lună și jumătate, doar șuvițe.

Rezultatul este un par sănătos, pe care îl spal o data pe saptamana, ondulat natural.
Nu mai stau cu grija ploii (mă feream ca de hoți când ploua afară, nu cumva să mă ude vreun pic). De fapt mă feream de umezeală punct. Înainte, dacă era umezeală în aer, orice coafat se strica. Dacă era întins, se crepona ușor, suficient cât să prindă aspect de ars.
Dacă era făcut bucle, se lăsau.  Oricum o dădeam nu era bine. Acum, dacă plouă, eu îmi dau gluga jos, pt ca știu că la umezeală mi se reactivează buclele. Deci yeey, bucurie maximă!
Și asta doar datorită faptului că am eliminat produsele cu silicon și sulfați din rutina mea. Multumesc CG!

PS: A, și să nu uit! Am părul mai lung ca niciodată,  pentru că hrănindu-l cu tot ce are nevoie, vârfurile nu se mai despică și nu se mai rup la fel de repede ca înainte.

PS2: Am uitat să pun o poza cu produsele.


Dupa cum se vede sunt produse accesibile, cumpărate din supermarket. Imediat după ce am făcut un prim research pe grupul de Facebook, pt produse compatibile cu parul meu, am cumpărat din entuziasm mai multe. De care mi-am dat seama ulterior ca nu erau potrivite, pentru că nu am dat suficienta atenție căutării.  Astfel încât am cumpărat altele, după o căutare mai amănunțită, si pentru ca eram mega entuziasmată că în sfârșit am înțeles ce și cum, am mers prin magazinele fizice ca sa mi le cumpăr, nu am avut răbdare sa comand online.
Cu siguranță data viitoare am să mai schimb, că doar așa e cu fetele, ne plictisim repede.

Glumesc. Eu nu pun preț pe prețul propriu-zis, ci pe calitate. Nu consider că ce e mai scump e automat și cel mai bun, cum de altfel nici invers nu se aplică. Merg pe principiul ca e bun ce e bun pentru mine. Punct.

 

Vă mai las o poză cu mine de acum 6 luni, de la mare. Asa arăta părul meu natural. Măturică.

Si alături, poza de ieri, imediat după ce m-am spălat pe cap. Fără să fac mare lucru în plus față de vechea rutină. Vă dati singure seama care e dinainte si care e de după 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copyright © 2008-2022 Roxana Dumitru, Bucuresti - Romania