Machiaj profesional – amator vs profesionist

De curand, un prieten bun, fotograf de nunta, mi-a povestit o intamplare. A fost angajat de catre un client sa faca fotografii in ziua nuntii acestuia, si printre primele momente fotografiate a fost momentul realizarii machiajului miresei, care avea ca si accent principal linia de tus (eyeliner-ul). Dupa aproximativ 2 ore de la terminarea machiajului, avea sa inceapa sedinta foto in care protagonisii principali erau mirii. Moment in care, amicul meu fotograf a observant ca linia de tus disparuse de la ochii miresei.
Ce s-a intamplat? S-a gandit el. A incercat sa afle, si, uimire, mireasa nu se demachiase. Eyeliner-ul pur si simplu disparuse.
M-a sunat a doua zi ca sa ma intrebe cum poate fi posibil asa ceva.

Acesta poate fi un exemplu clar de machiaj realizat de catre un incepator, sau de catre o persoana care nu are pregatire in domeniu. Sunt multi asa-zisi specialisti care isi iau calificarile de pe canalul de youtube, sau care, cand sunt pe bancile scolii de specializare, nu dau atentie profesorului cand se preda, avand impresia ca simplul fapt ca sunt la scoala va introduce ca printr-o minune informatiile in mintea lor.

Diferenta intre un machiaj de acest gen si unul realizat de catre un adevarat profesionist sunt colosale. Un machior profesionist stie sa tina cont de tipul de ten al clientei, de fizionomie, de felul ei de a fi si de atitudinea acesteia, si va adapta totul la preferintele ei.

Produsele

Produsele si pensulele sunt foarte importante in realizarea unui machiaj. Cand vorbim despre un machiaj profesional, realizat pentru o ocazie speciala, se vor folosi produse mai rezistente, si se va pune accent pe crearea unei baze si a unui stil de machiaj care sa poata petrece toata ziua si toata noaptea, alaturi de purtatoare, si cateodata chiar si a doua zi, mai ales in cazul unei mirese, pana cand aceasta ajunge la momentul demachierii.


Evident, produsele trebuie sa fie alese in functie de tipul de ten, si de particularitatile acestuia. Daca este un ten gras, sau mixt, sau uscat, daca prezinta imperfectiuni, cosuri, cicatrici, pete solare, pilozitate excesiva, daca transpira sau nu, daca are o secretie foarte mare de sebum, daca are ochii sensibili si lacrimeaza usor, daca are buzele uscate, crapate, sau nu, daca tenul este foarte uscat si se exfoliaza, si asa mai departe.

Aspectul tenului dupa aplicarea bazei de machiaj trebuie sa fie unul frumos, luminos, fara incarcari extreme, indiferent de cat avem de camuflat. Tenul trebuie sa para cat de natural posibil, si nu “tencuit” cum e vorba din popor.

 

O alta greseala foarte des intalnita, este acoperirea cearcanelor cu un anticearcan sau corector mult mai deschis la culoare decat fondul de ten. Eventual acesta este si fixat cu o pudra la fel de deschisa, pentru finisare. Impresia este de „ochi panda”, cum a patit Emeli Sande in poza de mai sus.

 

De aceea eu lucrez, in cadrul fiecarei sedinte de make-up, cu aerograful , pentru crearea bazei de machiaj. Pentru un specialist in aceasta tehnica este foarte usor de obtinut aspectul dorit.
In plus, indiferent ca machiajul este realizat la salon sau la domiciliul clientei, specialistul va crea un cadru profesional in care sa se desfasoare sedinta de machiaj.

 

Fizionomia

Fiecare om este unic prin trasaturile sale si prin caracter, atitudine. Nici gemenii nu sunt identici, ba chiar unii pot fi foarte usor deosebiti pe baza acestor criterii. Un celebru fotograf din New York a realizat un proiect foarte interesant, in care a pozat mai multi subiecti, femei si barbati. A prelucrat cate 2 fotografii portret pentru fiecare dintre ei, oglindind cate o jumatate a fetei. Au rezultat 2 portrete aproape complet diferite ale fiecarei persoane. Puteti vedea fotografiile in articolul acesta https://mymodernmet.com/alex-john-beck-both-sides-of/.

Este o certitudine deja dovedita ca simetria perfecta nu exista cand vorbim despre fizionimia unui om. Cand raportam aceasta afirmatie la machiaj, vorbim despre o tendinta de a crea simetrie prin desen, prin lumini si umbre, prin conturare si iluminare, prin masurarea anumitor trasaturi pentru a le reproduce identic pe cealalta jumatate de fata.
Aceasta tendinta o aplicam la sprancene, la ochi si buze, cat si la formele pometilor, plantatia parului, osatura si volume. In machiaj de cele mai multe ori ne raportam la standardele de frumusete, la masuratori exacte, la simetrie perfecta. Aspecte care nu exista in realitate, insa datorita canalelor de media, reviste, emisiuni de frumusete, care promoveaza la extrema aceste aspecte, tendinta a 90% dintre femei este de a se raporta la ele.

Totodata, crearea simetriei pe fata unei persoane este dovedita a fi perceputa de ochiul uman ca un standard de frumusete mai ridicat prin comparatie cu asimetriile. Tocmai de aceea, un specialist in machiaj, un makeup artist cu experienta, va avea tendinta de a crea un echilibru intre a obtine o oarecare simetrie, si a pastra totodata trasaturile care avantajeaza, care o fac frumoasa, si aparte, care scot din anonimat clienta ce le sta pe scaun.
Cand apeleaza la un specialist, o femeie isi doreste ca machiajul obtinut sa o faca mai frumoasa, dar sa fie tot ea, sa se recunoasca la final. Sunt foarte rare situatiile in care clienta solicita sa ii fie facut un machiaj „altfel”, complet diferit fata de ce poarta ea de obicei.

 

Un amator nu va sti sa echilibreze insa toate acestea, si, de cele mai multe ori, rezultatul evidentiaza anumite imperfectiuni. De exemplu, o necorectare a unor ochi cazatori, a unor ochi apropiati sau prea departati, face exact opusul, si anume accentueaza si evidentiaza tendinta acestora. Pentru privitori, efectul perceput este de fizionomie imbatranita, de ochi cu strabism, va lasa impresia ca „ii fuge un ochi”, sau ca „se uita crucis”. O modelare excesiva a fetei poate da impresia de zone patate sau murdare, in loc sa recreeze umbrele naturale ale fetei, cum ar trebui sa rezulte la un machiaj profesional.
Unele cliente isi doresc buze mai mari, mai voluptoase, ceea ce un profesionist obtine printr-o depasire foarte usoara a conturului natural, completata poi de un efect ombre pe buze. Un amator are tendinta de a depasi conturul buzelor naturale excesiv, lasand impresia de „ruj intins”, sau de „manjire”, mai ales la coltul buzelor.

Puteti vedea mai jos cateva exemple negative despre cum un machiaj poate sa urateasca, despre cum un machiaj nepotrivit poate transforma o femeie frumoasa in rau, doar pentru a urma trendurile, sau din nestiinta.

poza nr.1: Zosia Mamet a ales un machiaj minimalist, fara contur pe sprancene, insa un contur la ochi total nepotrivit. Este un exemplu unde ochii apropiati au fost apropiati vizual si mai mult prin machiaj

poza nr.2: Hannah Bronfman ne da exemplu de sprancene acoperite cu fard colorat, doar pentru a fi in trend.

poza nr.3: lui Pixie Geldolf, care are ochi cazatori si pleoape „cazute”, is-a realizat un machiaj care nu a corectat, ci doar a evidentiat aceste aspecte. Ochii par a sta intredeschisi doar din cauza machiajului.

Identitatea

Fiecare femeie este particulara si prin atitudine si felul ei de a fi. Unele sunt mai indraznete, si mai dornice de aventura, altele sunt introvertite si emotive. Primele vor dori de cele mai multe ori un machiaj mai extravagant, cu contur atat pe ochi cat si pe buze, o modelare a fetei mai in extrema, totul realizat in culori mai vii, glitter, gene false mai dese si/sau mai lungi. La polul opus este cea de a doua categorie de femei prezentata mai sus, care vor prefera un machiaj soft, in culori neutre, cu un contur foarte usor ori pe buze ori pe ochi, si niciodata pe amandoua trasaturile in acelasi timp, cu o baza usoara, transparenta, si cu foarte putina, spre deloc, modelare a fetei. Acestea sunt binenteles cazurile extreme, majoritatea fiind persoane care accepta atat un machiaj puternic, cat si unul light, si se adapteaza tinutei si evenimentului pentru care se pregatesc.

Un amator nu va sti sa adapteze machiajul, sa coreleze persoana cu stilul abordat. Rezultatul este o neconcordanta in mesajul transmis de catre purtatoare celor din jur. In plus, aceasta neconcordanta va face ca si clienta sa nu se simta bine in „pielea” ei, sa simta un disconfort prin prisma imaginii obtinute.

Datoria mea de specialist este insa sa descopar ce stil o va face pe clienta mea sa se simta frumoasa.
Experienta de peste 18 ani, in comunicarea cu clienti, m-a invatat calea cea mai scurta de a atinge acest obiectiv. De cate ori se aseaza o clienta pe scaunul meu de make-up, am o serie de intrebari pe care le parcurg impreuna cu ea. Si dupa ce primesc raspunsurile, stiu clar ce am de facut, pentru ca asta este cel mai important din punctul meu de vedere. Complimentul suprem, pe care il poate primi o femeie ce poarta un machiaj, este „ce frumoasa esti”, si nu „ce machiaj frumos ai”.

 

In loc de epilog:

• Daca baza de machiaj incepe sa luceasca dupa 4-5 ore, nu este bine.
• Daca pe pleoape se strange fardul dupa cateva ore, nu este bine.
• Daca rujul se intinde peste contur fara ca dvs sa fi intervenit expres in vreun fel, nu este bine.
• Daca orice detaliu din machiaj dispare ( 🙂 ) sau se estompeaza dupa cateva ore, nu este bine.
• Daca rimelul se intinde, sau curge, nu este bine.
• Daca genele false se dezlipesc, oricand inainte ca dvs sa vreti in mod expres sa le dati jos, nu este bine.
• Daca realizarea machiajului de seara sau de mireasa dureaza mai putin de o ora si jumatate, nu este bine.

 

Ca si incheiere, va sfatuiesc sa alegeti cu atentie specialistul ce se va ocupa de machiajul dvs. Paragrafele de mai sus descriu detalii care fac diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copyright © 2008-2023 Roxana Dumitru, Bucuresti - Romania