CUPRINS:
– Despre machiaj
– Galerie video
– Cum se recunoaste un machiaj de seara de calitate?
– Machiajul si culorile
– Greselile cel mai des intalnite in machiaj
Despre machiaj
Machiajul reprezinta o forma de imbunatatire a aspectului exterior, de camuflare a imperfectiunilor, de a crea o armonie intre tinuta si restul fizionomiei.
Prin machiaj reusim sa ne jucam cu lumini si umbre pentru a scoate in evidenta trasaturile fetei si nu numai, cu culori pentru a evidentia culoarea ochilor, a parului, a tenului si a tinutei in general.
Femeile apeleaza la machiaj din timpuri indelungate. Atât femeile cat si barbatii de altfel. Însa abia acum, de aproximativ 2 ani incoace, putem spune ca tendintele, trendurile s-au aliniat, lasand sa respire frumusetea si nu un stil impus.
In secolul XVIII se purtau obrajii rozalii si peruci albe, aristocrate, în anii 1920 ne raportam la sprancenele foarte subtiri, cu o evidenta tendinta „trista”, cazatoare ca forma, in anii 1960 ne indica directia stilul „Twiggy”, cu gene false aplicate sau desenate atât pe pleoapa superioara cât si pe pleoapa inferioara, iar în anii 1980-1990 stilul rock ne impunea culori puternice pentru machiajul ochilor si sprancene salbatice, ca ale Madonnei.
Acum însa stilurile se imbina, fara sa avem impuneri fortate, si putem adapta machiajul la personalitatea noastra, care îsi poate regasi identitatea în orice stil al anilor trecuti, sau poate naste un alt stil personal.
În vremurile din trecut machiajul nu facea diferenta de stil intre un machiaj de seara si unul de zi. Aspectul era unul liniar, adaptat tendintelor perioadei.
Acum, machiajul de seara este, dupa cum am mentionat si mai devreme, adaptat personalitatii fiecaruia, astfel ca machiajul de zi poate fi de la „no make-up”, la unul accentuat pentru o persoana mai extravaganta, iar cel de seara idem.
Galerie video:
Cum se recunoaste un machiaj de seara de calitate?
În continuare voi vorbi despre machiajul de seara în perceptia persoanelor care apeleaza la serviciile profesionale ale unui make-up artist, pentru a putea explica si arata diferenta intre acesta si un machiaj de zi cu zi, dar totodata si diferenta dintre un machiaj realizat de un profesionist prin comparatie cu greselile des întâlnite, când este realizat de cineva care nu are aceasta specialitate, sau talent.
Voi enumera si descrie in continuare pasii pentru realizarea unui machiaj de seara perfect.
1. Demachierea corecta. Este necesar sa avem un ten îngrijit si echilibrat pentru a putea purta un machiaj mai multe ore, pentru a crea rezistenta bazei de machiaj. Prin aplicarea unui produs neadecvat de întretinere a tenului, cream un dezechilibru intre nevoile interne si externe ale tenului, facand-ul astfel sa reactioneze împotriva produselor folosite, si implicit sa afecteze rezistenta machiajului.
2. Baza de machiaj consta în aplicarea unei baze corectoare de culoare, sau baze de reglare a secretiei de sebum sau transpiratie, apoi a fondului de ten, a corectoarelor de culoare pentru mascarea imperfectiunilor, a rosetii excesive, a petelor pigmemtare, cearcane , concealer-ul, a modelatoarelor si a pudrei de fixare.
Acesta este momentul în care se creaza o baza finala rezistenta pentru machiajul nostru. Când produsele folosite nu sunt adaptate conform cu tipul de ten, pasii realizati nu sunt executati în ordinea corecta, sau produsele folosite nu sunt utilizate adecvat cu intrebuintarea lor, rezultatul poate fi invers decât cel scontat. Produsele aplicate pot intra în reactie unul cu celalalt si se pot „branzi”, baza creata poate migra de pe zonele ce au nevoie de acoperire suplimentara, lasând un efect invers fata de ceea ce ne dorim.
3. Conturarea sprancenelor. Sprancenele reprezinta un aspect foarte important , care merita atentie. Cea mai buna varianta de contuarare a sprancenelor este intr-o forma naturala. Putem obtine acest lucru prin aplicarea unui mascara de sprancene, care sa creeze desime si usoara conturare, in cazul unor sprancene ce au fire pe toata suprafata lor, sau prin desenarea de fire de par, in aceeasi culoare cu firele naturale, pentru a imita desimea unei sprancene naturale. Puteti vedea in video-ul alaturat cum trebuie procedat.
3. Machiajul ochilor. Un profesionist va sti întotdeauna ce sa contureze, cât de mult, sau cât de putin pentru a evidentia trasaturile si a corecta imperfectiunile. Se tine cont de complementaritatea culorilor, de tinuta, de culoarea parului, dar si de stilul personal al purtatoarei, de adaptarea stilului machiajului la complexitatea outfit-ului si la stilul coafurii. Când nu exista armonie în aceste detalii, se creaza o discrepanta vizibila, care poate nu este întotdeauna perceputa de privitori ca atare, ci ca un look dezagreabil pe de-a intregul.
Un alt aspect sunt detaliile machiajului ca tehnica. Multe persoane, care îsi realizeaza singure machiajul si nu sunt de profesie make-up artisti, cad prada unui machiaj puternic, colorat, cu terminatii si delimitari clare, inestetice, crezând ca daca e mult, nu se mai vad greselile. Eronat! Recomand, pentru o persoana nepriceputa, sa nu se complice cu detalii evidente, sa ramana la un stil clasic în nuante neutre. Este mult mai sigur asa si mai frumos, daca nu exista cunostinte în arta machiajului profesional.
4. Aplicarea modelatoarelor si a blush-ului. Modelarea se poate executa si la acest moment, sau poate fi accentuata modelarea realizata deja în pasii anteriori. Blush-ul vine ca o completare a unui intreg si trebuie sa fie, de asemenea, în concordanta cu restul machiajului, atât ca temperatura de culoare, cât si ca intensitate.
Greseala cea mai des întâlnita în machiajele prost realizate este aplicarea blush-ului în locul modelatorului, evidentiind astfel o zona într-o culoare nenaturala. Practic, intr-un loc în care ar trebui lucrat doar cu nuante neutre, pe principiul de iluminare si umbrire, se intervine gresit cu o culoare vie, de blush, accent care creaza o discrepanta în armonia naturalului.
5. Rujul este recomandat sa fie completat de folosirea unui creion pentru contur de buze. Ajuta la crearea unui contur curat, perfect, dupa care ne putem tine în colorarea buzelor cu ruj sau cu gloss. Daca renuntam la creionul contur, riscam sa lasam loc propice pentru migrarea rujului în striatiile buzei, efect des întâlnit mai ales la fumatoare, sau la femeile în varsta.
Machiajul si culorile
Machiaj de seara pentru ochi albastri
Daca raportam strict la culoarea ochilor, ochii albastri vor fi evidentiati de culoarea complementara, orange. Realitatea cea mai des întâlnita, însa ne arata ca rareori putem sa folosim aceasta culoare în machiajul ochilor, deoarece este bine sa tinem cont si de celelalte detalii ce vor completa tinuta, si anume culoarea parului, a pielii, culorile ce alcatuiesc tinuta si accesoriile.
Eu recomand folosirea culorii complementare cu nuanta ochilor doar în cazul în care tinuta este în culori neutre (griuri), alb, negru, nuanta pielii.
Cea mai des întâlnita greseala în machiajul realizat pentru ochii albastri este folosirea unei nuante asemanatoare cu culoarea ochilor, fara sa o adaptam intr-un machiaj corect realizat din punct de vedere al potrivirii culorilor. Probabil ati putut observa deseori, privind în jur, femei cu ochi albastri machiate cu bleu la ochi, fara un alt contur, crezând ca acest accent va evidentia culoarea ochilor. Efectul este unul „ieftin” fara bun gust. Putem evita aceste greseli studiind putin complementaritatea culorilor si moduri de alaturare ale acestora pentru evidentiere. Aceleasi practici sunt întâlnite si în reclame, pe bannere, pe logo-uri, pentru a ne atrage atentia asupra unor detalii care altfel ar fi mai putin vizibile.
Machiaj de seara pentru ochi verzi
Culoarea cea mai indicata a fi încorporata în machiajul ochilor verzi este culoarea rosie. Aceasta poate fi greu folosita ca atare, însa poate fi încorporata cu succes în combinatie cu alte nuante asamatoare, cum ar fi rosu cu violet, rosu cu oranje, rosu cu burgundy, rezultand mov, pruna, caramiziu, grena, etc.
Machiajul de seara pentru ochi caprui.
Acesta este cel mai versatil tip de machiaj daca privim din punct de vedere al culorilor. Putem folosi orice culoare, în orice intensitate, atâta timp cât ne limitam la bunul simt si nu abuzam de numar mare de nuante folosite intr-un singur machiaj.
Greselile cel mai des intalnite in machiaj:
- Aplicarea unei baze de machiaj neportivite, sau incompatibila cu fondul de ten.
- Aplicarea unui fond de ten mai inchis sau mai deschis la culoare decat tenul.
- Lipsa fixarii bazei de machiaj cu pudra (tenul incepe sa luceasca dupa un interval de timp mai scurt sau mai lung, in functie de tipul de ten, insa in oricare caz, machiajul nu rezista intact nici o ora)
- Conturarea sprancenelor intr-o culoare mai inchisa, sau intr-o culoare nepotrivita cu tenul si cu parul din cap.
- Aplicarea de iluminator (highlighter) pe zonele unde fata luceste in mod natural. Fata va parea transpirata si grasa.
- Aplicarea unui modelator prea inchis pentru modelarea fetei, sau in contrast prea mare cu culoarea fondului de ten.
- Aplicarea de gene false foarte mari prin comparatie cu dimensiunea ochilor sau a fetei.
Ce spun clientele
★ ★ ★ ★ ★ 6 decembrie 2018
Sunt fotograf si o cunosc pe Roxana de peste 10, de cand lucram impreuna pentru sedinte de moda sau portret. Ca makeup artist Roxana este desavarsita, nu numai ca stapaneste bine toate tehnicile necesare unui machiaj profesional, dar da dovada de multa IMAGINATIE si de echilibru coloristic. Si asta este un lucru rar. Credeti-ma ca stiu ce spun. Are rost sa va spun cum este ca om, adica serios, de cuvant, cu mult bun simt, ca sa intelegeti ca asta cere si de la fetele din echipa sa. Nu ma surprinde ca are numai review-uri de 5 stele pentru ca asa este Roxana, la superlativ. Ea nu se lauda niciodata si ii admir modestia, dar asta nu ma impedica sa o laud eu. Am facut multe din video-urile care se afla pe site-ul Roxanei si stiu cat suflet pune si cat profesionalism atunci cand executa un pensat sau cand face un tatuaj de sprancene. Am vazut-o in situatii dificile, cu cliente ingrozitor de nehotarate si mofturoase. Pentru mine este uimitor ca, in astfel de situatii, isi pastreaza calmul si profesionalismul si continua sa-si sfatuiasca clientele sa faca ce este mai bine pentru ele. Sa stiti ca ei chiar ii pasa de clientii sai!
Alte articole despre machiajul de seara

Simetria si Asimetria feței
Nu stiu daca v-ati gandit vreodata la asta, dar oamenii prezinta asimetrii pe toata suprafata corpului: brate, picioare, sâni (femeile știu 🙂 ), pe față, jumatatea stângă diferă de jumatatea ...



Astăzi, cu machiajul de ieri – cu Roxana Dumitru
În video: eu, cu machiajul de aseară ???Nu, nu fac asta des, de fapt nu mi se intampla niciodată sa dorm machiată. O făceam in tinerete, însă acum, având certitudinea ca ...



Galerie foto 2 – Machiajul de seara |Echipa Studio-ului Roxana Dumitru|
Ma numesc Radoi Andreea, sunt senior make-up artist, in cadrul echipei Studio-ului Roxana Dumitru. In acest articol voi vorbi despre machiajul de seara, acesta fiind unul dintre machiajele mele preferate. Machiajul de ...



Galerie foto 1 – Machiajul de seara |Echipa Studio-ului Roxana Dumitru|
Numele meu este Andreea Barbu, si sunt junior makeup artist in cadrul echipei Studioului Roxana Dumitru. Mai jos, am pregatit o galerie de poze cu machiaje realizate de catre mine, si ...



Articol despre machiajul de seara
Articol scris de make-up artist Roxana Dumitru despre machiajul de seara cu sfaturi foarte utile si practice pentru orice femeie, indiferent de varsta