Ștergere tatuaje

In cadrul Studio Roxana Dumitru, stergerea tatuajelor se poate face prin 2 metode:

 • prin tehnologia laser, LASER Nd YAG Q-switched
 • prin metoda chimica, cu solutie pe baza de acizi

 

Unii o denumesc îndepărtare tatuaj, insa îndepărtarea totala se face doar cu incizie. Altfel, laserul șterge treptat pigmentul din piele, pana în stadiul în care nu mai este vizibil cu ochiul liber. Pigmentul nu este șters complet insa, de aceea nu putem numi aceasta procedura îndepărtare a unui tatuaj.

Dacă ai un tatuaj pe care nu dorești să îl mai ai, poți apela la stergerea tatuajului. Vom detalia in cele ce urmeaza ce implica fiecare varianta.

 

ȘTERGEREA CU LASER A TATUAJELOR

PREZENTARE GENERALĂ

Ce ar trebui să știu despre tatuaje și îndepărtarea sau stergerea lor?

Tatuajul este o artă străveche. Cuvântul este derivat din cuvântul tahitian tattau, care înseamnă „a marca”. Se estimează că mai mult de 25% din populație are un tatuaj, si aproape jumătate dintre mileniali au unul.

În timp ce popularitatea tatuajelor este în creștere în ultimii ani, la fel este și numărul persoanelor care doresc să le îndepărteze. Motivele pentru îndepărtarea tatuajelor variază de la o schimbare a locului de muncă sau a stilului de viață sau pentru că pur și simplu nu le mai place tatuajul.

Dar iată problema: deoarece granulele de cerneală permanente de la tatuajele profesionale au fost injectate sub suprafața pielii atunci când a fost aplicată, îndepărtarea unui tatuaj este mult mai complicată decât aplicarea unuia. În mod normal, este nevoie de câteva sesiuni de terapie cu laser pentru un rezultat optim.

 

 

Cum funcționează îndepărtarea tatuajelor cu laser?

Fasciculele laser folosesc explozii concentrate de energie pentru a încălzi cerneala de sub piele, ceea ce, la nivel molecular, descompune cerneala în particule mai mici. Tatuajele cu culori diferite ar putea necesita utilizarea mai multor lasere care funcționează la frecvențe diferite. Aceste particule mai mici de cerneală pot fi apoi eliminate în mod natural de propriul sistem imunitar al organismului, prin sistemul limfatic.

Tratamentele cu laser îmi vor elimina complet tatuajul?

Este posibil ca tatuajul să nu fie complet îndepărtat, ceea ce este relativ comun. De aceea procedura se si numeste ștergere, si nu îndepărtare, întrucât îndepărtarea ar putea fi posibila doar prin tăierea porțiunii de piele tatuate. Altfel, prin orice metoda de ștergere, pielea va mai păstra pigment, insa de la un punct încolo acesta nu va mai fi vizibil cu ochiul liber.

Unele culori de vopsea pentru tatuaje rezistă îndepărtarii cu laser, iar unii pigmenti sunt prea adânci pentru a fi atinși cu laserele disponibile în prezent. Anumite culori pot fi mai ușor de îndepărtat decât altele. Tatuajele albastre/negru răspund deosebit de bine la tratamentul cu laser, deoarece absorb mai bine lumina. Răspunsul la procedura laser al altor culori, deși nu este la fel de eficient, el există.

Când laserul nu mai este suficient de eficient, stergerea se poate face prin procedura clasica, cu soluție chimica.

 

Îndepărtarea tatuajelor cu laser este dureroasă?

Persoanele cărora li s-au îndepărtat tatuajele au raportat niveluri diferite de disconfort. Unii au spus că se simte la fel ca si realizarea propriu-zisa a unui tatuaj, în timp ce alții îl aseamănă cu senzația de arsura la nivelul pielii.

Este posibil să preferi utilizarea unei forme de anestezie, cum ar fi o cremă locală, în funcție de locația tatuajului și de capacitatea ta de a îndura durerea.

DETALII DESPRE PROCEDURĂ

La ce mă pot aștepta în timpul eliminării tatuajelor cu laser?

În funcție de dimensiunea și culoarea tatuajului, numărul de tratamente va varia. Tatuajul tău poate fi îndepărtat în trei până la opt vizite și, câteodată chiar și mai multe. Programează-ți o consultație, în timpul căreia profesionistii nostru îți vor evalua situația și te vor informa despre proces.

Tratamentul cu laser variază de la o persoana la alta, în funcție de vârstă și de dimensiunea și tipul tatuajului. De asemenea, contează dacă tatuajul a fost executat de un amator sau profesionist. Culoarea pielii tale, precum și profunzimea pigmentului de tatuaj din corp, vor afecta de asemenea îndepărtarea.

 

În general, aceștia sunt pașii din timpul unei ședințe de stergere a tatuajelor folosind cea mai nouă generație de lasere:

 • Vei purta scuturi de protecție pentru ochi.
 • Va fi testată reacția pielii la laser, pentru a determina cea mai eficientă energie pentru tratament.
 • Tratamentul în sine constă în plasarea la suprafata pielii și activarea luminii laser în mod repetat pe suprafața tatuajului.

 

Tatuajele mai mici necesită mai puține impulsuri, iar cele mai mari necesită mai multe. În ambele cazuri, tatuajul necesită mai multe ședințe. După fiecare tratament, tatuajul ar trebui să devină mai decolorat.

 

Atentie!!

Există și excepții, când după prima ședință culoarea tatuajului devine mai evidenta. Motivul este ca în cazul unor tatuaje vechi, executate de un tehnician cu mai putina experiență, culoarea este implantata în piele mai adanc decât ar trebui, si inițial laserul doar ridica culoarea la suprafață, ca apoi sa o poată îndepărta în ședințele următoare.

 

De ce este nevoie de mai mult de o sesiune de ștergere cu laser pentru a elimina un tatuaj?

Artiștii de tatuaj profesioniști aplică cerneala în straturi, așa că este nevoie de mai mult de o sesiune pentru a le îndepărta. Deoarece laserele sparg pigmentul de cerneală în particule mai mici, este nevoie de ceva timp între sesiuni pentru ca corpul tău să elimine cerneala. De asemenea, pielea ta are nevoie de timp pentru a se vindeca, deoarece tratamentele cu laser pot provoca uneori umflături, vezicule și pot modifica temporar culoarea pielii.

 

La ce fel de îngrijire ulterioară ar trebui să mă aștept după îndepărtarea tatuajului cu laser?

Imediat după tratament, se va aplica o pungă cu gheață pentru a calma zona tratată. Ar trebui să utilizați un bandaj sau un plasture pentru a proteja locul.

Puteți face duș a doua zi, dar cel mai bine este să evitați frecarea zonei afectate. Este interzisă ruperea cojilor ce apar la suprafata pielii, intrucat exista rusc de cicatrizare. Este interzisă expunerea la soare sau solar pana la vindecarea completa a suprafeței lucrate, iar ulterior, pana la 8 săptămâni de la procedura de ștergere, zona tratată trebuie acoperită sau protejată cu protecție solară atunci când ești la soare.

 

RISCURI / BENEFICII

Cine poate beneficia de stergerea tatuajelor cu laser?

În trecut, tatuajele puteau fi îndepărtate prin mai multe metode, dar multe dintre ele lăsau cicatrici. Unii oameni au simțit că cicatricea este mai neatractivă decât tatuajul în sine.

Dacă ai un tatuaj care a fost tratat prin alte metode, poti beneficia de terapia cu laser. Aceste tatuaje tratate pot răspunde bine la terapia cu laser atâta timp cât nu există o cantitate mare de cicatrici.

Persoanele care au suferit îndepărtarea tatuajelor cu laser citează aceste beneficii:

 • Riscul de cicatrizare și infecție este minim.
 • În general, este mai sigur decât alte opțiuni.

 

Care sunt posibilele efecte secundare?

Ar trebui să iei în considerare următorii factori în decizia ta:

 • Locul de îndepărtare a tatuajelor se poate infecta.
 • Există o mică șansă ca tratamentul să lase o cicatrice permanentă. În unele cazuri, se știe că se dezvoltă la trei până la șase luni după procedură.
 • Este posibil un anumit grad de decolorare a pielii. Pielea tratată poate fi fie mai palidă decât pielea din jur (hipopigmentare), fie mai închisă decât pielea din jur (hiperpigmentare).
 • Tatuajele cosmetice, cum ar fi conturul de buze, conturul de ochi și sprâncenele pot deveni mai întunecate după tratamentele inițiale cu laser. S-ar putea să trebuiască să faceti sedinte suplimentare pentru a obține estompare.

 

Nu ar trebui să încercați niciodată să vă îndepărtați singur tatuajul sau să utilizați vreo formă de remediu casnic pentru îndepărtarea tatuajelor. În cel mai bun caz, vor fi ineficiente. În cel mai rău caz, ar putea fi periculoase pentru sănătatea ta si a pielii tale.

 

Îndepărtarea tatuajelor cu laser este sigură?

Datorită tehnologiei mai noi, tratamentul tatuajelor cu sisteme laser a devenit mult mai eficient, cu un risc foarte mic de apariție a cicatricilor (din nou, presupunând că apelati la un operator specializat). Tratamentul cu laser este adesea mai sigur decât multe metode utilizate anterior, cum ar fi excizia sau dermoabraziunea. Tratamentul cu laser acționează asupra pigmenților. Excizia decupează tatuajele folosind un cuțit chirurgical (un bisturiu). Dermabraziunea folosește instrumente pentru a șlefui straturile superioare ale pielii.

 

DETALII SUPLIMENTARE

Cât costă îndepărtarea unui tatuaj?

Costul depinde de numarul de sedinte necesare, iar acesta depinde de factorii urmatori

 • Functionalitatea corecta a sistemului imunitar al clientului
 • Vechimea si pozitia pe corp a tatuajului
 • Fototipul pielii
 • Varsta
 • Specificatiile chimice ale pigmentului folosit in timpul tatuajului
 • Adancimea de penetrare si tipul de tehnica folosita
 • Respectarea recomandarilor de intretinere post- procedura, oferite de operator
 • Respectarea intervalelor dintre sedinte recomandate de operator

 

 

Vechea zicală „gândește-te înainte de a aplica cerneală” rămâne un sfat bun pentru oricine se gândește să-și facă un tatuaj, deoarece arta corporală este mai permanentă decât ți-ai putea da seama la început. Dar metodele moderne de stergere cu laser, sunt mai sigure și mai bune decât alternativele anterioare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copyright © 2008-2022 Roxana Dumitru, Bucuresti - Romania